Brokuł – wsparcie zdrowej diety

Brokuł – wsparcie zdrowej diety

Jeśli chodzi o warzywa, brokuły są trochę podzielone – ludzie albo je kochają, albo nienawidzą, ale ich historia jako preferowanego źródła żywności i odżywiania istnieje od czasów Imperium Rzymskiego.

Podobnie jak karczoch, brokuły są w zasadzie dużym jadalnym kwiatem. Łodygi i płatki kwiatowe są spożywane zarówno na surowo, jak i gotowane i mają smak przypominający kapustę, choć brokuły są również spokrewnione z jarmużem, kalafiorem i brukselką.

Chociaż niektórzy kucharze lubią je przygotowywać w sposób podobny do boćwiny lub jarmużu, gorzkie liście są zwykle odrzucane podczas przygotowywania brokułów do posiłku. W zależności od rodzaju brokułów ich smak może być od łagodnego do bardzo gorzkiego.

Od odkrycia do komercyjnej uprawy
Brokuły, znane pod botaniczną nazwą Brassica oleracea italica, pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Został wyhodowany z krewniaka kapusty przez Etrusków – starożytną włoską cywilizację, która zamieszkiwała tereny dzisiejszej Toskanii – którzy byli uważani za geniuszy ogrodnictwa. Jego angielska nazwa, brokuły, pochodzi od włoskiego słowa broccolo, które oznacza „kwitnący grzebień kapusty”, oraz łacińskiego brachium oznaczającego ramię, gałąź lub pęd.

Brokuły są uważane za bardzo wartościowe pożywienie przez Włochów od czasów Imperium Rzymskiego, ale kiedy po raz pierwszy wprowadzono je do Anglii w połowie XVIII wieku, nazywano je „włoskimi szparagami”.

Istnieją zapisy o Thomasie Jeffersonie, który był zapalonym ogrodnikiem, eksperymentującym z nasionami brokułów przywiezionymi z Włoch pod koniec 1700 roku, ale chociaż komercyjna uprawa brokułów sięga 1500 roku, nie stały się one popularnym środkiem spożywczym w Stanach Zjednoczonych, dopóki południowi włoscy imigranci nie przywieźli ich na początku lat dwudziestych XX wieku.

Ze względu na wiele sposobów, na jakie można je przyrządzać, a także ze względu na wszystkie korzyści zdrowotne, spożycie brokułów potroiło się w ciągu ostatnich 30 lat.

Odmiany i zawartość odżywcza brokułów
Brokuł o dużej główce i grubej łodydze, który jest nam najbardziej znany, to brokuł kalabryjski (nazwa pochodzi od Kalabrii we Włoszech), chociaż zazwyczaj jest on oznaczany po prostu jako brokuł. Mimo że jest on dostępny w sklepach przez cały rok, jest to odmiana przeznaczona na zimną porę roku. Jest też inna odmiana, która ma kilka cienkich łodyg i główek, zwana brokułem kiełkującym. Można też natknąć się na brokuł Romanesco, który jest ciasno upakowany w kształcie stożka i ma jasnozielony kolor.

Jeśli lubisz brokuły, możesz spróbować broccolini, zwanego również brokułami młodymi, który jest krzyżówką brokułów i jarmużu, lub możesz znaleźć brokuły, krzyżówkę brokułów i kalafiora, atrakcyjną przekąskę, jeśli jesteś fanem obu tych kwitnących warzyw.

Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, brokuły są bogate w wapń i mają właściwości przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać niektórym formom raka. Ta sama siarka, która może powodować gazy z nadmiernie ugotowanych brokułów, ma również korzystne właściwości przeciwwirusowe i antybiotyczne.

Powrót do góry